Brexit

Na jaren van uitstel nadert de Brexit nu echt. De Britten sluiten op 1 januari 2021 de deur naar de Europese Unie, met alle gevolgen van dien voor Nederlandse bedrijven. Op dit moment geldt een overgangsperiode die in principe duurt tot en met 31 december 2020. Tijdens deze periode gelden alle huidige EU-regels en afspraken nog voor het VK. Tijdens de overgangsperiode onderhandelen het VK en de Europese Unie over een nieuw akkoord over samenwerking. Vanaf 1 januari 2021 gelden mogelijk andere regels dan je gewend was. Wat verandert er op het gebied van zakenreizen naar het VK? Je leest het hieronder. 

Wat dien je te weten wanneer je een bezoek aan het VK plant na 1 januari 2021.

Je bent een ingezetene van de EU

EU ingezetenen kunnen zoals voorheen naar het VK reizen voor vakantie of korte trips zonder een visum. Het passeren van de grens van het VK kan middels een geldig paspoort of, in ieder geval tot 2021, met een Europese ID-kaart.

Vanaf 1 januari 2021 zal elke reiziger die het VK wil binnen reizen dienen te beschikken over de juiste documenten. Het is niet mogelijk om andere documenten te gebruiken dan hier vermeld worden.

In andere gevallen, kijk hier of je een visum dient aan te vragen om het VK binnen te reizen

Meenemen van goederen naar het VK

Sommige regels zullen veranderen wanneer je goederen meebrengt van de EU naar het VK vanaf 1 januari 2021. Kijk hier voor de aangepaste regels.

Als er geen handelsakkoord komt, mag je maar een beperkte hoeveelheid alcohol en tabak meenemen vanuit het VK naar Nederland. Je moet dan geïmporteerde goederen aangeven bij de douane en mogelijk invoerrechten en btw betalen. Op de website van de douane vind je de regels voor goederen die je mag meenemen vanuit een niet-EU-land.

Handelswaar in bagage

Er zal een nieuw proces zijn op luchthavens, ferryhavens en Eurostar terminals vanaf januari 2021. Hierdoor zal het voor handelaars mogelijk zijn om handelswaar in de bagage die ingevoerd wordt van de EU in het VK van te voren aan te geven. Kijk hier voor meer informatie.

Reizen kan langer duren omdat Britse passagiers grondiger gecontroleerd zullen worden bij aankomst in Nederland. En mogelijk worden ook Nederlanders grondiger gecontroleerd aan de grens van het VK.

Op zowel de heen – als de terugreis kan je bagage gecontroleerd worden door de douane.

Controle op cash geld

Personen die vanuit de EU naar het VK reizen met cashgeld ter waarde van GBP10.000 of meer, zullen dit moeten aangeven. Kijk hier voor meer informatie over het in- en uitvoeren van cashgeld in/uit het VK.

Autorijden in het VK

Als je een rijbewijs hebt van buiten het VK: 

Bezoekers met een rijbewijs van buiten het VK kunnen autorijden in het VK. Men heeft geen Internationaal rijbewijs nodig.

Als je voertuig niet is verzekerd in het VK:

Als je voertuig verzekerd is in de EU dien je een groene verzekeringskaart bij je dragen of een ander bewijs van verzekering. Een geldig verzekeringsbewijs is verstrekt door de verzekeraar van het voertuig en voorzien van:

  • Naam van de verzekeraar
  • Kenteken of andere identificerende gegevens van het voertuig
  • Periode van de verzekeringsdekking

Gebruik van je mobiele telefoon in het VK

Hoeveel je betaalt voor telefoongesprekken, berichten en mobiele data in het VK en de EU verschilt per mobiele aanbieder. Check de kosten voordat je op reis gaat naar het VK. De kosten voor het gebruik van je telefoon kunnen in het VK hoger uitvallen dan in EU-landen. De EU-afspraken over roaming tarieven gelden mogelijk niet meer voor het VK vanaf 1 januari 2021. 

 

Voor meer informatie, neem je contact op met je Uniglobe Travel expert. 

Bronnen: gov.uk / Rijksoverheid